Zwerm Visie
Zwerm.Org is een Sociale Onderneming die mensen en organisaties begeleidt om op een natuurlijk manier te ontwikkelen, innoveren en organiseren. Er zijn een aantal speerpunten die onze visie vorm geven. Deze komen terug in ons Model
- Natuurlijke Identiteit en Organisatie (Eco-) Systeem Centraal
- Mens & Team Centraal
- Sociale - Impact & Systeem Innovatie Centraal
- Social Impact Centraal
Natuurlijke identiteit en Organisatie (Eco-) Systeem Centraal
In een menselijk ecosysteem gaan we er in de basis vanuit dat mensen constant in een natuurlijke onderlinge wisselwerking van elkaar staan en (inter-) afhankelijk zijn om te kunnen (over)leven en dat deze natuurlijkheid de (vaak onbewuste) basis vormt van de manier van werken van organisaties. Dit in tegenstelling tot de mechanische visie, waarin mensen een onderdeel van deze structuren en processen.
Mechanische visie
- Reductie van complexiteit: de organisatie wordt gezien als een machine, bestaande uit duidelijk gedefinieerde onderdelen die samenwerken volgens vooraf bepaalde regels. Het doel is om complexiteit te verminderen door de organisatie op te splitsen in discrete, beheersbare elementen.
- Lineaire oorzaak-en-gevolgrelaties: De relatie tussen oorzaken en gevolgen wordt gezien als lineair en voorspelbaar. Problemen worden benaderd met het idee dat als een bepaalde input wordt gewijzigd, de output ook op voorspelbare wijze zal veranderen.
- Centrale controle en hiërarchie: Mechanische systemen vereisen vaak centrale controle en strikte hiërarchie. Besluitvorming en verantwoordelijkheden zijn duidelijk gedefinieerd, vergelijkbaar met hoe een machine wordt bediend.
- Efficiëntie en optimalisatie: Het doel is vaak gericht op efficiëntie en optimalisatie van processen. Verbeteringen worden gemaakt door specifieke onderdelen te optimaliseren zonder de interacties tussen de onderdelen te overwegen.
Natuurlijke visie
- Complexiteit en samenhang: In het levende systeem-perspectief wordt een organisatie gezien als een levend organisme, waarin complexiteit en onderlinge afhankelijkheden worden gewaardeerd. De nadruk ligt op het begrijpen van het geheel en de interacties tussen de verschillende elementen.
- Niet-lineaire dynamiek: Levende systemen worden gekenmerkt door niet-lineaire dynamiek. Veranderingen in een deel van het systeem kunnen onvoorspelbare effecten hebben op andere delen, wat resulteert in niet-lineaire oorzaak-en-gevolgrelaties.
- Zelforganisatie: In levende systemen is er vaak een nadruk op zelforganisatie, waarin individuen en teams de vrijheid hebben om beslissingen te nemen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden zonder constante externe controle.
- Adaptiviteit en leren: Levende systemen zijn adaptief en leren voortdurend van hun omgeving. Ze passen zich aan veranderingen aan, nemen feedback op en evolueren in reactie op nieuwe omstandigheden.
Natuurlijke identiteit & Waarden
In de kern van een natuurlijk ecosysteem staan andere waarden centraal, zoals Openheid, Transparantie, Gelijkwaardigheid, Sensitiviteit, Veiligheid en Verbinding.
Dit lijkt logisch. Echter in de praktijk komt hier vaak weinig van terecht. Mensen werken vanuit een conditionering van stress en angst en de organisatie is niet in staat om dit te doorbreken. Dit kan alleen als leiderschap zich daadwerkelijk vanuit bovenstaande waarden durft op te stellen.
"Eventually, we realize that if we destroy the ecosystem, we destroy ourselves." - Jonas Salk
Mens & Team Centraal

Een meer natuurlijke kijk en cultuur van organiseren. die rekening houdt met de natuurlijke complexiteit van mensen en de verbinding tussen mensen wordt steeds belangrijker. Een cultuur waar meer verbinding, diversiteit, wederkerigheid, openheid en transparantie aanwezig is en waar mensen sensitiever en intuïtiever leven en werken. Hierdoor ontstaat een cultuur die meer op Eco en minder op Ego is gebaseerd en waar Social Impact centraal staat.
Hierbij hoort ook een andere kijk op de intelligentie van mensen. De afgelopen decennia ligt de focus binnen organisaties op de ratio en analyse (IQ). Hierdoor vindt enerzijds verharding van onze maatschappij en individualisering plaats. Anderzijds is een te beperkte lineaire, procesmatige kijk op organisaties ontstaan.
Het is belangrijk dat we als mens maatschappij bewuster worden van onze andere vormen van Intelligentie: Emotionele Intelligentie (EQ), Lichamelijke Intelligentie (LQ), Spirituele Intelligentie (SQ). Door deze intelligenties enerzijds meer innerlijk te integreren en anderzijds deze intelligenties beter te laten samenwerken, ontstaat een, zoals wij dat noemen, een Collectief Intelligente Cultuur (CQ). Een menselijke variant van de intelligentie die collectief intelligente Zwermen hebben.
"Swarm Intelligence is like a brain of brains" - Louis Rosenberg
Innovatie Centraal

Er is een integrale kijk op innovatie nodig binnen organisaties. Ook is het belangrijk om innovatie te gaan zien als de centrale motor om continue verandering in gang te zetten. Er zijn 3 vormen van innovatie nodig:
- Sociale Innovatie: Deze vorm zet de medewerkers centraal in het ontwikkelen van innovatie binnen de organisatie. Als alle medewerkers betrokken zijn, ontstaan er intelligentere innovatieprocessen. Sociale innovatie is een dynamisch proces dat zich bezig houdt met het herontwerpen van Sociale systemen.
- Impact innovatie: Deze vorm zet Social Impact centraal. Dit is nodig om betrokken medewerkers te krijgen die vanuit Meaning de organisatie willen ontwikkelen. Veel innovatieve processen spelen zich nog altijd teveel af binnen het paradigma van winstmaximalisatie en shareholder value. Impact Innovatie gaat verder dan "Disruptive" zijn.
- Systeem Innovatie: Dit verwijst naar het vernieuwen van systemen in plaats van alleen individuele componenten of aspecten. Het is gericht op het aanpakken van diepgewortelde structuren binnen een organisatie om duurzame en positieve veranderingen te bewerkstelligen. Traditionele vormen van innovatie richten zich op het verbeteren van bestaande elementen.
"Great discoveries and improvement inevitably involve the cooperation of many minds" - Alexander Gaham Bell
Impact Centraal

Sociale impact is belangrijk om verschillende redenen:
-
Maatschappelijk welzijn: Activiteiten met sociale impact streven naar het verbeteren van de levenskwaliteit, het verminderen van ongelijkheden.
-
Duurzaamheid: Sociale impact is een sleutelelement van duurzaamheid.
-
Morele en ethische overwegingen: Er is een groeiend besef van het belang van ethisch en verantwoordelijk gedrag in zowel individuele als organisatorische contexten.
-
Organisatie betrokkenheid: Sociale impact draagt bij aan het opbouwen van veerkrachtige organisaties. Het bevordert sociale cohesie, vergroot de organisatiebetrokkenheid en draagt bij aan een positieve samenleving.
-
Identiteit & Imago: Organisaties die sociale impact realiseren hebben een betere reputatie, waardoor er een positievere perceptie in de ogen van klanten, werknemers en investeerders is.
-
Innovatie en creativiteit: Het streven naar sociale impact moedigt innovatie aan.